top of page

Brioška se zeleným čajem

Nadýchaná brioška, která zpříjemní každé ráno.

brioška v porcelánové formě

Briošku si upeču večer, vložím do sáčku či uzavíratelné krabičky a druhý den si dopřeji

krásné ráno s touto pochoutkou a šálkem kávy.


Ingredience:

250g hladké mouky

50g cukru

1 vejce + 1 žloutek na potření

65ml plnotučného mléka + pár lžic na kvásek

1/2 sáčku sušeného droždí

25ml zeleného čaje

50g másla pokojové teploty

větší špetka soli

1/2 lžičky citrónové kůry


Postup:

1. Nejdříve si připravíme kvásek, kdy ohřejeme pár lžic mléka se lžičkou cukru, přidáme kvasnice a necháme na teplém místě vzejít.

2. Připravíme si robot se hnětacím nástavcem. V robotové míse smícháme zbylé mléko, čaj, vejce, sůl, cukr a kůru a to do hladké směsi. Přidáme mouku a kvásek a hněteme na nízký stupeň asi 6 minut. Pak zvýšíme lehce rychlost a hněteme dalších 6 minut.

3. Postupně přidáme máslo, až bude krásně zadělané v těstě. Přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo odpočinout alespoň na 1 hodinu.

4. Těsto vydáme z mísy a na pomoučeném vále znovu jemně ručně zaděláme. Snažíme se dostat vzduch z těsta ven.

5. Formu na briošku vymažeme máslem a vysypeme moukou. Splasklé těsto vyválíme do válečku a vložíme do formy. Dáme opět odpočinout a znova vykynout minimálně na 1 hodinu na teplé místo.

6. Vykynutou briošku pomažeme rozšlehaným vejcem s trochou vody.

7. Pečeme na 180 stupňů asi 30 minut na suchou špejli.


brioška


491 views0 comments

Recent Posts

See All

Fougasse

Comentários


bottom of page