top of page

Čokoládové sušenky s melasou

Čokoláda, špalda a melasa zní možná trochu neobvykle, ale věřte, že se k sobě tyto ingredience výborně hodí. Můžete si je upéci pro radost jen tak sobě, nebo třeba i jako originální dárek vlastní výroby, protože takové sušenky v obchodě prostě neseženete :)


Cookies, čokoládové sušenky

Melasu koupíte ve zdravé výživě či ve větších obchodech vedle doplňkových sladidel. Je mnohem méně kalorická než cukr a ještě k tomu obsahuje spousty tělu prospěšných látek. Její chuť je však velmi specifická a buď si ji zamilujete nebo si dáte jednu lžičku a nikdy více. Já osobně jsem ten první případ a melasu si přidám i do čaje. Chutná trochu po lehce nahořklém karamelu, její intenzita se však pečením trochu zjemní a dodá sušenkám právě tu výjimečnou chuť.


Ingredience:

130g hladké mouky

60g špaldové mouky

1,5 lžičky pdp

50g melasy

2 lžíce hnědého cukru

1 vejce

90g másla pokojové teploty

65g nasekané hořké čokolády

50g nasekaných ořechů ořechů (nejraději dávám vlašské a pekanové)

velká špetka soli


Postup:

V míse protřeme máslo s melasou a cukrem, až se nám vše spojí do jedné hmoty. Přidáme vejce a postupně zamícháme mouky s pdp a solí. Já si šetřím práci a zadělávám v robotu s hákem na středně hutná těsta. Nakonec přidáme ořechy a čokoládu. Vytvoříme poměrně hutné těsto, podle potřeby přisypeme lžíci mouky, aby se těsto příliš nelepilo. Zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme přes noc do lednice.

Z těsta vykoulíme kuličky (já si je odvažuji na 30g), které dlaní lehce rozmáčkneme na plech s pečícím papírem.

Pečeme 180 stupňů 20 minut.



V uzavřené krabici vydrží i několik týdnů.




136 views0 comments

Recent Posts

See All

Fougasse

Comments


bottom of page