top of page

Dort nejen na oslavu



Chystáte párty a přemýšlíte, jaký udělat dort? Tento dezert se vždy shledá s velkým úspěchem,

krásný na pohled a jeho medová chuť v kombinaci s karamelovo-žloutkovým krém je prostě sázka na jistotu. Navíc má obrovskou výhodou v tom, že si komponenty můžete připravit dopředu a v den D pouze dozdobit. Je to zase něco jiného než klasický piškotový, který mám také moc ráda, ale tento dort je poměrně lehký na dekoraci a přesto je na pohled velmi efektivní.


Number cake k narozeninám s ovocem a vanilkovým krémem
Dort ve tvaru číslice

Korpus:

Pláty si můžeme upéci den i dva dopředu.

Ingredience (z tohoto množství upečete dvoumístnou číslovku,

kdy každá číslice bude mít velikost 1 plechu do trouby):

900g hladké mouky

200g másla, které jsme nechali lehce povolit

450g cukru

6 polévkových lžic medu

2 víčka amaretta (nebo rumu)

1 prášek do pečiva

4 vejce + 2 žloutky

špetka soli


Z ingrediencí zpracujeme hladké těsto, které dáme zabalené v potravinářské fólii ideálně přes noc do lednice. Pokud budete zpracovávat ručně, je lepší zadělat nadvakrát. Mělo by být vláčné a hladké (podobné perníkovému), podle potřeby přidáme mouku či studenou vodu.

Z těsta vyválíme asi 0,5cm plát a vykrojíme požadovaný tvar. Pro jednodušší přenos na plech, je dobré válet těsto na pečícím papíře a hotovou číslovku přeneseme na plech i s papírem. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme na 160 stupňů 7-10 min dozlatova. Po vytažení z trouby hned opět potřeme vajíčkem pro lesk. Zbytky těsta zpracujeme a vykrojíme další číslice. Pokud vám těsto zbyde, můžete vykrájet sušenky, které v uzavřené dózy vydrží i několik týdnů.


Krém:

10 žloutků

100g moučkového cukru

2-3 lžíce cukru krystal na karamel

60g maizeny

300g másla + lžíce másla na zkaramelizování oříšků

200ml šlehačky

600ml plnotučného mléka

2 pudinky + 500ml mléka

2-3 lžíce zakysané smetany dle chuti

2 hrsti vlašských či lískových oříšků nasekaných nadrobno


1. V pánvi rozpustíme lžičku másla, přidáme lžíci cukru krystal a pár kapek vody.

Necháme rozpustit a přidáme oříšky, které necháme v pánvi lehce opéci, až se máslová směs vypaří a oříšky lehce zkaramelizují.

2. Karamelové mléko: do kastrolu dáme cukr krystal a pár kapek vody a na mírném až vyšším ohni utavíme karamel. Směsí moc nemícháme, jen lehce točíme kastrolem a sledujeme, až směs začne bublat a rázem hnědnout. Dáváme pozor na přepálení, chceme světlý karamel, čekejte na konzistenci medu. Do kastrolu opatrně vlijeme 100ml plnotučného mléka a na mírném ohni necháme mléko a karamel rozpustit za občasného míchání.

3. Karamelové mléko, zbylých 500ml plnotučného mléka a smetanu přivedeme k varu

s 50g moučkového cukru.

4. Žloutky vyšleháme s maizenou a zbylými 50g cukru. Do žloutkové směsi velmi pomalu přidáváme horkou mléčnou směs, aniž bychom přestali míchat! Směs vlijeme zpět do hrnce

a za stálého míchání vaříme na mírném ohni minimálně 2 minuty, abychom se zbavili moučné chuti z maizeny a aby nám krém pěkně zhoustl. Můžete míchat i pomocí šlehače na nejnižší stupeň, je to trochu fyzička, ale je opravdu nutné neustále míchat, jinak nám z krému vzniknou míchaná vajíčka a to by byla škoda.

5. Polovinu zkaramelizovaných oříšků vmícháme do másla pokojové teploty.

Jakmile nám žloutkový krém trochu zchladne, všleháme oříškové máslo.

6. Připravíme lehce sladký pudink z 2 balení v 500ml mléka a necháme lehce vychladnout.

Směs bude velmi tuhá, což nám pomůže držet krém.

7. Žloutkovou směs a pudink smícháme elektrickým šlehačem a přidáme podle chuti zakysanou smetanu či dosladíme. Krém dáme vychladit, ideálně přes noc do lednice.


Skládání dortu:

Hotový plát potřeme silnou kávou pro hlubší chuť a zároveň vláčnost. Krém dáme do cukrářského sáčku a vytvoříme první vrstvu. Jestli máme v lednici marmeládu, můžeme proužek přidat (zde jsem dávala domácí jahodovou). Pokud budete péct na dekoraci pusinky, je fajn jich pár vložit mezi pláty pro zpevnění. Posypeme lehce zkaramelizovanými oříšky.



Přiklopíme druhým plátem, který opět potřeme kávou a začíná nejzábavnější část akce – zdobení. Zde se meze nekladou, můžete použít ovoce, sněhové pusinky, sušenky, květiny, čokoládu, jedlé figurky, prostě co máte rádi. Pokud použijete ovoce, doporučuji namočit v roztoku z vody, cukru a trochy želatiny. Ovoce bude lesklé a nebude hnědnout.


Tip: značka ideál je nechat dort alespoň 4-6 hodiny rozležet v lednici a před podáváním nechat 15 min venku na pokojové teplotě.

212 views0 comments

Recent Posts

See All

Fougasse

Comments


bottom of page