top of page

Plněná zelenina po provensálsku


Toto jídlo mám spojené s jižní Francií, kde miluji místní trh. Oči přecházejí krásou ze sluníčka nasáklého ovoce a zeleniny, mořských plodů, sýrů a květin. Takzvané farci koupíte u každého řezníka, jelikož základem je telecí či jehněčí maso, ale já si je dnes připravím doma a snad Vás tento recept bude inspirovat a zkusíte si tento pokrm se mnou.



 

Budete potřebovat:

4 velká rajčata

4 cukety (ideálně malé kulaté, ale můžete použít i klasické podlouhlé)

2 menší cibule, 2 stroužky česneku

350g mletého telecího maso (můžete zkusit i variantu ½ jehněčího a ½ hovězího)

150g rýže

2 vejce

Provensálské bylinky dle chuti, určitě bych doporučila tymián, bobkový list, petržel, rozmarýn

Sůl, pepř, olivový olej

Zeleninový vývar



Postup:

Z rajčat a cukety odřízneme vrch a vydlabeme dužinu, kterou trochu pokrájíme a uschováme na náplň. Dáme si vařit rýži, kterou pak řízneme maso a jídlo tím odlehčíme.


Na pánvi osmahneme najemno nakrájenou cibuli s česnekem a přidáme mleté maso. Rychle osmahneme, osolíme, opepříme a přidáme asi 1-1,5dcl vývaru (ideálně silný hovězí, ale klidně můžete použít i z kostky), provensálské koření a necháme 20 min lehce bublat. Přidáme zeleninovou dužinu, rozšlehaná vejce a po 5 min vmícháme do směsi uvařenou rýži a krátce povaříme. Nezapomínáme masovou směs ochutnat a případně dochutit solí a pepřem.



Směs by měla být poměrně řídká, při pečení se hodně tekutiny vypaří a my nechceme mít zeleninu suchou (případně tedy přidejte vývar). Vyndáme bobkový list a další větší koření a můžeme jít plnit. Náplň dáváme až úplně dovrchu, přiklopíme odříznutým kloboučkem a pokapeme olivovým olejem.





Do pekáče nalijeme asi 1cm vývaru, ve kterém budeme zeleninu péct, aby zůstala vláčná. Pečeme na 180 stupňů 50-60 min, až bude zelenina měkká.






 

Podáváme s listovým salátem, a pokud chceme přátelé či rodinu opravdu rozmazlit, tak se sklenkou lehkého růžového vína!


Tipy: plnit můžete i bramboru či cibuli. Pokud se budete pouštět do cibule, tak ji před vydlabáním povařte 5 min v osolené vodě, aby změkla. Bramborový vnitřek vyříznete nožíkem a dužinu můžete do masové směsi nastrouhat.

73 views0 comments

Recent Posts

See All

Fougasse

Comments


bottom of page