top of page

Fougasse


fougasse, francouzský chléb

Na tento slaný chléb fougasse (čteme fugas) připomínající mi trochu slovenský osúch jsem poprvé narazila na jihu Francie, kdy ho maminka manžela přinesla od pekaře a pak jsme si ho jen tak namáčeli do oliváče a přikusovali ke sklence růžového. Ve finále jsem zjistila, že není nic těžkého si ho připravit doma a experimentovat s chutěmi, protože ho můžete ochutit víceméně čímkoli, jen to chce dvě velmi důležité věci - čas a teplo :)


Na 3 fougassy, kdy každý většinou ochutím něčím jiným, nejraději ale máme olivy, tymián, česnek. Výborná je i slanina, sardinky nebo vlašské ořechy.

500g hladké mouky

15g čerstvého droždí (ano, úplně to stačí :)

150ml olivového oleje

2 polévkové lžíce hrubozrnné soli

a pak to, co máme rádi či je ve spíži (potřebujeme 3 druhy nebo můžete udělat všechny fougassy stejné, to už nechám na vás) - např. velká hrst pokrájených oliv, lžička tymiánu, česneková pasta ze dvou stroužků, menší hrst lehce pokrájených vlašáků, sardinky dávám tak 4. Zde je potřeba abyste vyzkoušeli, jak výrazné chuti je chcete mít. Třeba u česneku mě stačí 1 stroužek a tchýně by dala klidně 4. Sardinky trochu pečením ztratí na chuti, takže se nebojte dát víc.


Postup:

Do větší mísy nalijeme 150ml teplé vody, do které přidáme droždí a špetku cukru krystal. Lehce promícháme, aby se vše rozpustilo. Přidáme 150g mouky, zamícháme a vytvoříme hustou kaši. Přikryjeme utěrkou, dáme na teplé místo a necháme pod utěrkou 1,5 - 2h odpočívat.


Kvásková kaše nám pěkně nabyla. Do hnětací mísy dáme zbytek mouky, olej, kváskovou kaši a připravíme si asi 150ml teplé vody zvlášť v nádobě, kde jsme si rozpustili sůl. Tuto teplou slanou vodu budeme postupně vlévat do směsi podle toho, jak budeme potřebovat. Hnětač zapneme na střední otáčky, promícháme připravené suroviny a postupně přiléváme vodu, možná budete potřebovat trochu více, aby se vše spojilo, tak jednoduše přilijte teplou vodu z kohoutku. Zpracováváme alespoň 15 min na nižší až střední otáčky. Těsto by mělo být hladké a nelepivé. Rozdělíme na 3 díly a do každého dílu zapracujeme náplň - olivy, česnek ... Necháme kynout půl hodiny pod utěrkou.


Na 1 plech se vejdou 2 fougassy, takže budete plechy potřebovat dva.

Z každého dílu vytvoříme ovál asi 1,5cm široký a nožíkem vytvoříme 3-4 řezy, které roztáhneme prsty. Těsto bude ještě kynout a díry se tak zmenší. Takto připravené ovály necháme pod utěrkou na plechu vyložený pečícím papírem 1,5-2h kynout.


Troubu rozpálíme na 200-220 stupňů. Těsto před pečením můžeme ještě lehce potřít rozšlehaným vajíčkem pro pěkně hnědou barvu ( i když to v původním receptu není, já mám ale ráda tmavší). Pečeme 20-30 minut. V uzavřeném sáčku vám vydrží 3 dny.



565 views0 comments

Recent Posts

See All

Kokosky

Commentaires


bottom of page