top of page

Jahodový koláč se žloutkovým krémem


Na těsto :

112g hladké mouky

60g másla na kostky, které jsme dali na pár minut do mrazáku

Špetka soli, špetka cukru

Pár kapek citrónové šťávy

Ledová voda


Do sekáčkového mixéru dáme mouku, sůl a cukr. Přidáme máslo a rozsekáme na drobenku. Přilijeme citrónovou šťávu a po lžících přidáme ledovou vodu, dokud se nám těsto nespojí do homogenní koule. Tu v rukách ještě lehce propracujeme a dáme min na 2 hodiny do lednice, ale klidně i přes noc.

Pak těsto vyválíme, vyložíme jím vymazanou a moukou vysypanou formu na koláč. Těsto propícháme na pár místech vidličkou. Než těsto dáme péct, tak ho musíme zatížit, aby se nám nezvedlo. Můžete použít jakékoli suché luštěniny jako fazole, čočku, hrách,…Na těsto dáme pečící papír, zasypeme luštěninou a dáme do trouby na 180C na 10-12min. Pak luštěniny s papírem sundáme a pečeme dalších 10-15 min, až těsto chytne zlatavý nádech.


Těsto můžete zpracováním všech ingrediencí připravit i ručně, ale bude to posilovna, tak spíše povolejte rodinného siláka, anebo si prostě běžte udělat radost a mixér si pořiďte :)


Na krém:

Ve Francii je tento krém známý jako créme patissiere. Jelikož je tento krém ale na mě dost sladký, tak jsem ho trochu odlehčila a přizpůsobila české chuti.


250ml plnotučného mléka

1 vanilkový lusk

3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)

55g cukr moučka

25g kukuřičného škrobu

25g másla

1-2 lžíce zakysané smetany


1. Vanilkový lusk rozpůlíme, vyškrábneme semínka a vše vložíme do kastrůlku s mlékem a přivedeme k varu. Hned odstavíme a necháme máčet alespoň 30min pod pokličkou, aby mléko nasáklo chuť a vůni vanilky.

2. Mezitím si vyšleháme žloutky s půlkou cukru do pěny, až směs „zbělá“.

3. V kastrolu smícháme vanilkové mléko, kukuřičný škrob, zbytek cukru a za stálého míchání vařečkou přivedeme pozvolna k varu. Krém nám začne houstnout (podobně jako pudink).

4. Tuto teplou směs pomalinku zašleháváme do vaječné směsi. Opravdu lžíci po lžíci, aby se směs nesrazila.

5. Celou směs vlijeme zpět do kastrůlku a necháme na mírném ohni za stálého míchání přijít k varu. Jakmile se začne vařit, odstavíme.

6. Jakmile krém trochu zchladne, zašleháme máslo.

7. Po úplném vychladnutí, přidáme zakysanou smetanu a vyšlehané bílky.


Jahody:

Ovoce opláchneme a necháme okapat. Odstraníme bubáky (alespoň tak těm zeleným částem jahody říkáme na Vysočině). Každou jahodu si nakrájíme na 3-4 plátky podle velikosti.


Finále:

Na upečené těsto namažeme rovnoměrně krém a začneme skládat jahody. Začínáme od okraje směrem dovnitř. Pěkně plátek po plátku, až koláč zcela zaplníme. Aby nám ovoce zůstalo lesklé, plátky jahod potřeme cukrovým sirupem (rozpustíme pár lžic vody s cukrem a citr. šťávou).


Jahohy, žloutky, cukr a máslo. To prostě musí být dobré!

Tipy: Krém si můžete připravit den dopředu, v lednici pod potravinářskou folií krásně vydrží do druhého dne. Můžete ho navíc použít do spousty jiným dezertů, na palačinky, k ovocným závinům nebo jen tak k ovoci. Já osobně jsem schopná ho jíst třeba jen tak s piškoty s kapkou čokoládové omáčky.


49 views0 comments

Recent Posts

See All

Fougasse

Comments


bottom of page