top of page

Jedlé dárky

Přemýšlíte, co letos nadělit pod stromeček rodině či kamarádům? Co třeba zkusit jedlé dárky, které u nás doma vždy sklízejí úspěch. Můžete se inspirovat jak slanou tak sladkou variantou :)

Jedlý dárek, čočková polévka ve sklenici

Čočková polévka s kari

Tato gramáž odpovídá menší sklenici třeba od zavařené řepy či menších okurek.

175g červené čočky

175g zelené čočky

2 bobkové listy

Dopředu si usušíme na plátky nakrájenou červenou cibuli, stroužek česneku, 1/2 na plátky nakrájeného jablka bez šlupky, malinkatou čili papričku, kousek na nudličky nakrájeného póru. Můžeme usušit v pootevřené troubě na 100°C nebo jako já během pár dní na radiátoru na pečícím papíře.

Zvlášť do pečícího papíru zabalíme lžičku kurkumy, lžičku kari, lžičku kmínu, špetku papriky, menší lžičku soli a pepře. Do druhého balíčku zabalíme kostku zeleninového bujónu.


Do sklenice navrstvíme čočku, navrch dáme všechnu usušenou zeleninu a úplně na závěr bobkové listy a balíčky s kořením. Na štítek připíšeme, aby obdarovaní vsypali vše do hrnce, přidali 1,5l vody, pár kapek citrónu a vařili půl hoďky.



Čokoládový koláč s ořechy

150g hladké mouky

50g špaldové mouky (pokud nemáte, můžeme nahradit hladkou)

100g nalámané tmavé čokolády

3 lžíce kakaa

30g ovesných vloček

115g cukru (můžeme dát 50/50 bílý a hnědý)

1 pdp

40-50g nasekaných ořechů (já použila pekanové, ale vynikající budou i lískové či vlašské)

špetka perníkového koření

špetka soli


Tato gramáž odpovídá velké sklenici od okurek. Doporučuji si vše připravit do misek a pak postupně nasypávat do sklenice. Čokoládu a ořechy dáváme až jako poslední vrstvu. Na štítek připíšeme, aby obdarovaní přidali 100g měkkého másla, 200ml mléka, 2 žloutky, a na závěr sníh vyšlehaný ze 2 bílků. Pečeme ve vymazané formě na 180°C 30-40min na suchou špejli.


Jedlý dárek, koláč ve sklenici

Lískooříškový koláč

130g namletých lískových oříšků

130g cukru (můžeme dát 50/50 bílý a hnědý)

10g hladké mouky

1/2 sáčku a špetka pdp

špetička soli


Tato gramáž odpovídá velké sklenici od okurek. Doporučuji si vše připravit do misek a pak postupně nasypávat do sklenice. Na štítek připíšeme, aby obdarovaní přidali 75g měkkého másla, 75ml mléka, 2 žloutky, a na závěr sníh vyšlehaný ze 2 bílků. Pečeme ve vymazané formě na 180°C 30-40min na suchou špejli.


Medové karamelky

Domácí karamelky

Tento recept mám vystřižený z nějakého magazínu a nalepený v mé kuchařce, není tedy můj, ale karamelky jsem podle něj dělala už několikrát, a jsou moc dobré. Chuť medu je hodně výrazná a sezamová semínka přidají trochu exotické nádechu. Takže díky neznámý časopise :)


Na výrobu karamelek budeme však potřebovat kuchyňský teploměr.

175g medu

250g cukr krystal

75ml vysokoprocentní smetany

hrst sezamových semínek


Všechny ingredience kromě semínek dáme do kastrůlku a necháme na prudším ohni rozpustit, až nám začne bublat. Teplotu stáhneme, vložíme do kastrůlku teploměr a čekáme až směs dosáhne 125°C až 130°C. Se směsí v průběhu nemícháme! Po dosažení teploty vsypeme semínka, promícháme a necháme 3-5min odstát. Karamelovou směs vlijeme do keramické či plechové vyložené pečícím papírem a necháme ztuhnout. Druhý den vykrajujeme karamelky a balíme do pečícího papíru, kdy v chladu nám takto vydrží až 3 týdny.


1,503 views0 comments

Recent Posts

See All

Fougasse

Comments


bottom of page