top of page

Jedlé dárky 2.díl

Do Vánoc už jen pár dní a to je přesně čas na přípravu mých nejoblíbenějších dárků.

Jsou to ty, na kterých si obdarovaný pochutná :)


Letos jsem připravila grepovo-pomerančový džem (ten se zavděčí milovníkům citrusů a nahořklých chutí), slané sušenky se semínky a červenou řepou (pro toho, kdo chce mlsat zdravě, já je budu mít v kombu s polévkou) a čokoládový likér s karamelem (tím se zavděčíte všem :)

Jedlé dárky na Vánoce

Grepovo - pomerančový džem

Pokud nemáte příliš rádi přeslazené džemy a preferujete výraznější svěží chuť, tak grepový džem je přesně pro vás. Je to velmi jednoduché. Na 2 skleničky budeme potřebovat:

4 červené grepy

2 pomeranče

1/2 citron

200g cukru podle chuti

1 sáček Gelfixu (koupíte v každém Albertu či Bille; pokud preferujete rostlinou želatinu, doporučuji agar)


Nejnáročnější na celém procesu je vyměsíčkování ovoce. Důležité je získat pouze dužinu, nikoli bílou slupku či tuhé mezičlánky. Já si vezmu malý nožík, grep a pomeranče přepůlím tak, aby řez byl po směru měsíčků (ne na hvězdu) a odříznu první slupku a pod ní odříznu dužinu a další slupku. Z citrónu pouze vymačkám šťávu. Měli byste mít na konci cca 750g dužiny se šťávou.

Dužinu lehce rozmixuji , přidám gelfix s trochou cukru a na závěr zbytek cukru a krátce povařím. Cukr si přidám podle chuti. Skleničky si vyleji horkou vodu pro desinfekci a ještě horký džem do nich přeleji. Otočím víčkem dolů a nechám přes noc vychladnout.


Jedlý dárek, džem, marmeláda domácí

Slané sušenky na zdravé mlsání nebo třeba k polévce

Když jsem sušenky pekla, manžel se mě ptal, jestli budou k večeři mini tataráčky, protože těsto opravdu trochu vypadá jako mleté hovězí díky červené řepě. Hovězí tedy nebylo, ale uznal, že i bez masa jsou moc dobré :)


Budeme potřebovat:

150g hladké mouky

200g špaldové mouky

3 lžičky červené řepy v prášku (koupíte ve všech zdravých výživách)

100ml vody

150l olivového oleje

90g ovesných vloček

1 vejce

Semínka si můžete zvolit podle chuti nebo těch, jaké budete mít doma.

Já jsem volila:

hrst slunečnicových semínek

2 lžíce sezamových semínek

2 lžíce lněných semínek

1 lžička máku

sůl, pepř, špetka kurkumy


Na pánvi lehce osmahneme nejdříve vločky a pak všechna semínka. Následně smícháme všechny ingredience v míse a vytvoříme spíše hutné těsto. Z těsta odtrháváme kousky, z kterých uděláme kuličku (je potřeba pořádně stisknout, aby těsto drželo u sebe. Pokud se nám rozpadá, přidáme ještě trochu oleje a vody), kterou pak dlaní rozplácneme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme na 180 stupňů 30min.

Slané sušenky, zdravé mlsání, červená řepa, krekry

Výborně se hodí jako "příloha" k polévce. Já jsem připravila hráškovou, povařením mraženého hrášku se zeleninovým vývarem, přidala sůl, pepř, bazalku a rozmixovala. Polévku jsem nalila do vyvařené sklenice a pro konzervaci zavařila na 80 stupňů 20 min v hrnci na kovové mřížce (pozor, sklenice se nesmí dotýkat dna hrnce)


Krekry k polévce

Čokoládový likér s karamelem

Na 0,5l láhev a skleničku na košt:

250ml mléka

1/2 vanilkového pudinku

180ml koňaku

1 salko

50ml 12% smetany

2 tyčinky ledových kaštanů hořkých

špetka soli

Jedlé dárky

Salko dáme vařit na 2 hodiny do normálního hrnce zkaramelizovat nebo na 45 min do papiňáku. (V papiňáku jsem zkoušela letos poprvé a funguje to skvěle)


Uvaříme pudink a do ještě teplého pudinku zamícháme čokoládové kaštany a necháme je rozpustit.


V míse smícháme vychladlý pudink, koňak, sůl, smetanu a půlku salka.

Ponorným mixérem spojíme dohromady. Salko přidáme podle chuti, záleží zda preferujeme sladší

více nebo méně.


Dáme vychladit do lednice a druhý den je hotovo.



Domácí likér s čokoládou a karamelem

KRÁSNÉ SVÁTKY!


Další jedlé dárky na:


https://www.cuisinezavecmoi.cz/post/jedle-darky

221 views0 comments

Recent Posts

See All

Fougasse

Comments


bottom of page