top of page

Kančí bourguignon

Hovězí po burgundsku neboli na víně patří k francouzským nejoblíbenějším receptům.

Co zkusit tuto klasiku se zvěřinou? Je to naprostá lahoda a na rozdíl od hovězího masa není potřeba divočáka předem příliš dlouho macerovat ve víně.



Kančí zvěřinový bourguignon na víně

Ingredience:

1,5kg - 2kg kančího masa (běžně používám typ "na guláš", což jsou odřezy masa, kdy maso částečně vyčistíme od tuku a zcela od nervů. Vyřezané nervy vyhodíme, ale ze zbytků s tukem si připravíme vynikající paštiku - odkaz brzy zde). Samozřejmě můžete použít plecko, kýtu či dražší části masa.

0,5l červeného lehkého vína ideálně rulandské modré

0,5l - 1l litr masového vývaru (v případě nouze je masox taky ok)

2-3 cibule + 3 stroužky česneku nakrájené na jemno

3 střední mrkve a pokud se nám podaří sehnat 1 tuřín

velmi důležité je koření: 10 kuliček jalovce,10 kuliček nového koření, 3-4 bobkové listy, malá lžička kmínu, menší hrst čerstvé na jemno nakrájené petržele či lžíci sušené

olej, sůl, pepř

1 lžička hnědého cukru


Postup:

1. Maso nakrájíme na větší kostky asi 5x5cm.

2. Ve vetším ideálně litinovém hrnci osmahneme na oleji cibuli s česnekem, přidáme na kolečka nakrájenou mrkev s tuřínem. Zeleninu dáme do misky stranou, kápneme do hrnce trochu oleje či sádla a zprudka osmahneme kousky masa.

3. Do hrnce vrátíme zeleninu a zalijeme vínem, necháme pár minut vyvařit alkohol a přidáme vývar, tak aby bylo vše ponoření. Přidáme koření, osolíme, opepříme, promícháme.


Pomalu dušené maso v litinovém hrnci

4. Přikryjeme poklicí a necháme 1 hodinu bublat na mírném ohni. Po hodině sundáme poklici a za lehkého probublávání vaříme další hodinu. Po 2 hodinách by maso už mělo být měkké, pokud ne, vaříme dále a kontrolujte co 15 min, aby se maso zbytečně nepřevařilo.

5. V tomto stavu je ideální nechat bourguignon vychladnout a dát do lednice přes noc,

aby se rozležel.

6. Následující den vyndáme koření a dochutíme. Většinou přidávám trošku cukru a případně koření dle chuti. Někdy to chce více pepře, někdy trochu více kmínu, je potřeba poslouchat chuťové buňky :)

7. Podáváme s pečivem, bramborovou kaší či rýží a sklenkou burgundského vína.


Mně osobně vůbec nevadí k tomuto pokrmu i naše české pivo, ale to samozřejmě nemohu svému francouzskému manželovi přiznat, protože bych tím nejspíše riskovala rozvod, jako když mě viděl si dělat vinný střik :)))


Bourguignon ze zvěřiny na bílém talíři s bagetou

Tip: stejně jako náš guláš, nejvíce nám chutná 2-3 den :) Pokud by vám přeci jen něco zbylo, vůbec se nebojte si dát porci do mrazáku. Pak jeden večer přesunete krabičku z mrazáku

do lednice a druhý den máte oběd raz dva na stole a bude stejně vynikající jako čerstvý.


Doporučení zvěřiny:

Pokud jste z Moravy, skvělá divočina je od firmy Windsor, která zaváží i do Prahy http://www.windsorwild.com/index.php

Pro okolí Pardubického kraje se mi osvědčila firma Šmidrkal https://www.prodej-zveriny.cz/


855 views0 comments

Recent Posts

See All

Fougasse

Comments


bottom of page