top of page

Madlenky ke kávě


madlenky

Lehký koláček, trochu podobný našemu piškotu, si Francouzi rádi vychutnají ráno, odpoledne

i večer a to nejčastěji ke kávě, kdy madlenku lehce do kávy i namočí.

Jsem typická sova, která má nejvíce energie v noci, takže není tak neobvyklé mě najít v kuchyni

v jednu ráno, jak zadělávám na těsto. Rána jsou však náročná, ale když vím, že na mě čeká čerstvě upečená madlenka a třeba i po bytě voní káva, ráno je hned příjemnější :)

Nejvíce se mi osvědčil recept velkého francouzského cukráře Philippa Conticiniho.


Ingredience:

Nezbytně budete potřebovat formu na mandlenky, kterou ve Francii koupíte v každém supermarketu, ale i u nás se dá sehnat online. Mají svůj specifický tvar mušle, protože dříve je lidé pekli v lasturách nalezených na moři, a i když dnes máme na madlenky formu, tuto podobu si uchovaly dodnes.


150g hladké mouky

115g rozpuštěného másla

3 vejce

100g cukru (původně je v receptu 120g, ale přišly mi hodně sladké, dávám tedy méně)

1 lžíce medu

1/2 prášku do pečiva

špetka vanilkového prášku

špetka soli


Vejce vyšleháme s cukrem, solí a medem, až směs začne bělat a nabude na objemu. Přimícháme mouku s práškem do pečiva a vanilkou. Nakonec vmícháme máslo. Já ještě přidávám kapku mandlového likéru. Těsto přikryjeme potravinářskou folií a dáme na min. 2 hodiny do lednice, ideálně přes noc.


Formu na madlenky vymažeme máslem a vysypeme moukou. Plníme formu na 4/5 a dáme opět na 30 min lednice. Madlenky pečeme na 190°C horký vzduch 5-7 min a jakmile uvidíme, že se na madlence vytváří typický hrbolek, stáhneme teplotu na 160°C a pečeme 3-4 min dozlatova.



My je máme nejradši s polevou z hořké čokolády.

madlenky
Madlenka musí mít svůj hrbolek, jinak to není správná madlenka.

442 views0 comments

Recent Posts

See All

Fougasse

Comments


bottom of page