top of page

Špaldový mazanec


Špaldový mazanec s mandlemi
Velikonoce nevelikonoce, u nás je k snídani pořád :)

Babička říkala: "Kynuté těsto potřebuje teplo a čas". Na mazanec zadělávám v sobotu po obědě a nedělní ráno nám zpříjemní svoji úžasnou vůní a chutí.


Ingredience:

80g špaldové mouky

170g hladké mouky

50g cukru

100ml vlažného mléka

1/2 kostky droždí

1 vanilkový cukr

velká špetka soli

1-2 vejce + 1 žloutek

50g rozpuštěného másla

1 lžíce rumu

hrst pokrájených mandlí a vlašských ořechů

1/2 lžíce nastrouhané citrónové kůry (pozor, pouze žlutá část)

Koření: špetka skořice, badyánu, muškátového oříšku, hřebíčku (případně můžete použít ½ lžičky perníkového koření)

Postup:

1. V mléku rozmícháme kvasnice se lžící cukru a necháme na teplém místě udělat kvásek (směs nabude alespoň 2x)

2. V robotu nebo míse smícháme mouky, cukry, sůl a koření. Přidáme kvásek a zapracujeme ho do směsi. Následně přidáme vejce se žloutkem, rum, ořechy a máslo a vypracujeme hladké těsto, které se nebude lepit na strany mísy. Podle toho přidáme mouku nebo mléko. V robotu to zabere asi 5 min, ručně to budeme zadělávat trochu déle.

3. Těsto pomoučíme a necháme kynout 2 hodiny na teplém místě.

4. Z těsta vytvoříme 2 bochánky, pomašlujeme rozšlehaným vajíčkem a nastřihneme vrch (ostrým nožíkem uděláme křížek nebo i malými nůžkami našmikneme), aby z mazance odházela pára. Posypeme mandlemi a necháme opět 2 hodiny kynout. Mazance zdvojnásobí objem.

5. Pečeme na 170°C 10 min na horký vzduch, následně stáhneme teplotu na 150°C na 20-30min na suchou špejli.

6. Zabalený v utěrce vydrží 3 dny.


Můžeme připravit i v mini verzi například pro velikonoční šmerkustníky.

Tyto jsou o velikosti 100g s vlašskými ořechy.


188 views0 comments

Recent Posts

See All

Fougasse

Comments


bottom of page