top of page

Na houbách

Na houbách můžeme připravit snad všechny druhy masa od zvěřiny přes červená až po drůbež.

Pokud potřebujeme rychlý oběd, těstoviny či noky s hříbkovou omáčkou nám vykouzlí skvělý pokrm raz dva.

Ideálně se nám hodí nasušené hříbky, kdy při každém otevření sáčku na vás dýchne les.

Sušené houby, hřiby

DANČÍ MASO NA HOUBÁCH SE ZELENINOVÝM PYRÉ

Já dnes budu připravovat dančí maso, ale stejně budete postupovat i například s masem srnčím, kančím či hovězím masem.


Ingredience:

1kg dančího masa

2 velké cibule

3 stroužky česneku

1 mrkev

1 tuřín (případně petržel)

koření - 4 bobkové listy, 10 kuliček nového koření, 10 kuliček jalovce, pepř, sůl, lžička kmínu

červené víno a vývar na marinádu

velkou hrst nasušených hub


Zvěřinu nejdříve očistíme od nervů. Maso nakrájíme na velké kostky a naložíme do marinády z červeného vína a vývaru (1/3 vína, 2/3 vývaru) na 12-24h, maso bude pak mnohem jemnější. Hovězímu masu marinování také pomůže k jemnosti, ale není to nezbytné, pokud spěcháme.


Druhý den nasušené houby zalijeme horkou vodou a necháme alespoň 30min louhovat.


Ve velkém hrnci osmažíme cibuli s česnekem, přidáme na kolečka nakrájenou mrkev a na kostky nakrájený tuřín a osmahneme. Zeleninu vyndáme z hrnce a na lžíci oleje v něm zprudka osmahneme masové kostky. Vrátíme do hrnce zeleninu a přidáme koření, půlku hub a houbový výluh. Zalijeme vínovou marinádou a případně dolijeme troškou vody, aby bylo maso ponořené.


Vaříme na mírném ohni 15min bez pokličky, 1 hodinu s pokličkou a pak 30min-45min podle potřeby bez pokličky. Dančí i hovězí maso bude za 2 hodiny hotové, kančí bude možné potřebovat trochu déle. Maso by mělo být měkké ale ne suché, pozor na převaření. Dančí plecko je třeba i za 1,5 hodiny, takže ke konci doporučuji do masa co 10 min lehce píchnout nožem a ochutnat.


Až nám maso trochu zchladne, kostky vyndáme z hrnce a do omáčky přidáme zbylé houby a tyčovým mixérem vše rozmixujeme na omáčku. Osolíme, opepříme, dochutíme.



Zeleninové pyré:

Ke zvěřině se určitě hodí mrkev, brambory, petržel a můžeme přidat i trochu celeru, který dodá pyré příjemné aroma.

Zeleninu uvaříme v mléčné vodě (1/2 vody a 1/2 mléka) se špetkou soli a muškátového oříšku. Když je zelenina uvařená do měkka, slijeme (hrníček mléčné vody si dáme stranou), přidáme trochu másla, nakrájenou petrželku, sůl, pepř, trochu mléčné vody a mačkadlem zpracujeme.

Můžeme klidně v kaši nechat i větší kousky zeleniny pro rustikálnější vzhled a zajímavější konzistenci.

Zeleninové pyré, mačkané zelenina

SUPER RYCHLÁ HOUBOVÁ OMÁČKA:

Jednoduchou houbovou omáčku, která se hodí k drůbeži či vepřovému masu připravíme tak, že sušené houby dáme na chvíli louhovat do horké vody (ještě lépe do horkého zeleninového vývaru), přidáme sůl a pepř, případně trochu smetany a ponorným mixérem rozmixujeme dohladka.

Neváhejte ji však přidat i k těstovinám, do risotta či k nokům. Mám vyzkoušené i do slaného štrúdlu s mozzarelou a šunkou.


Už se i Vy těšíte, až vyrazíte do lesa na houby :)?

71 views0 comments

Recent Posts

See All

Fougasse

Comments


bottom of page