top of page

Pór vinaigrette


Tento klasický pokrm je u Francouzů velmi oblíbený, ať už k jako předkrm nebo součást hlavního chodu. I u nás nalezneme pórek v každé zelenině, můžeme si ho tak lehce připravit i my.

V tomto receptu se naučíme omáčku vinaigrette, kterou můžete použít i na salát, rajčata, okurku či jinou oblíbenou zeleninu.



Ingredience:

50ml olivového oleje

50ml slunečnicového/řepkového oleje

Lžička dijónské hořčice (ve stavu nouze můžete nahradit kremžskou)

10-20ml octu balsamico (a ideálně pár kapek cidrového či vinného octa)

Pár kapek citrónové šťávy

Sůl, pepř

1-2 póry


Postup:

1. Z póru odstraníme první vrstvu listů a omyjeme. Podle velikosti ho přeřízneme na 3-4 dílky

2. V kastrolu přivedeme osolenou vody k varu a pór v ní 15 min povaříme do měkka.

Po uvaření přelijeme studenou vodou a dáme okapat na síto.

3. Příprava dressingu: Do větší misky dáme ocet, sůl, pepř, hořčici a citr.šťávu a oleje. Vše vehementně prošleháme, až se nám komponenty spojí. Octu přidáváme podle chuti a stejně tak i citr.šťávu a sůli. Dressing by měl být výrazný v chuti (nakyslý), jelikož zeleninu jako takovou už dochucovat nebudeme. Je to právě dressing, který dá zelenině chuť.





4. Směs by měla mít ve finále konzistenci lehké omáčky. V tomto stavu ji v lednici můžeme uchovat týden až dva.


5. Pór dáme na talíř a přelijeme vinaigrette. Pokud máme rádi, můžeme ještě posypat najemno nakrájenou šalotkou.








Jako předkrm podáváme 1-2 kousky, pokud si ho dopřejeme jako hlavní chod, můžeme přidat uvařené brambory, vajíčko s majonézou či chléb.


84 views0 comments

Recent Posts

See All

Fougasse

Comments


bottom of page