top of page

Perníčky

Snad nejvíc vánoční sladkost spolu s lineckým a vanilkovými oříšky. Tento recept na perníčky mám velmi ráda, protože jsou hned měkké a pokud náhodou na jednu krabici s perníčky během Vánoc zapomeneme, jsou vynikající ještě na jaře :)


Na 4 plechy budete potřebovat:

340g hladké mouky

100g cukru moučka

135g medu

1 vejce

malou lžičku pdp

1 lžíci perníkového koření

1 lžičku kakaa

65g másla


Med rozpustíme v kastrůlku se lžící vody a ze všech ingrediencí vypracujeme hladké těsto. Kakao si předem rozšlehejte v něčem tekutém - vajíčku či medu. Většinou začnu v mixéru a dohnětám ručně. Těsto se nesmí lepit. Dáme do potravinářské fólie a necháme 24-36 hodin odležet.



Po rozležení vyvalujeme asi 2mm silné pláty a vykrajujeme perníčky formičkami. Plech vyložíme pečícím papírem. Před vložením do trouby mašlujeme rozšlehaným vajíčkem s kapkou vody.



Pečeme na 150 stupňů 10-20 min podle velikosti dozlatova. Druhý nátěr vajíčkem provádíme hned po vytažení z trouby, aby se nám pěkně leskly.


Poleva na zdobení:

1 bílek několikrát projetý přes jemné sítko (žilky z vejce by vám dělaly v polevě neplechu a ucpávaly sáček)

cukr moučka několikrát prosetý přes jemné sítko

lžičku prosátého kukuřičného škrobu


Polevu připravuji elektrickým šlehačem, kdy do mísy dám bílek a postupně přidávám moučku se škrobem, až bude poleva tak akorát hustá, aby netekla na perníčku a zároveň nebyla moc hustá. Doporučuji si dát do pytlíku jen malinko vyzkoušet a pak doladit. Konzistence je podobná třeba horkému pudingu, ale také záleží jak máte v pokoji teplo, chce to vyzkoušet :) Do zdobícího pytlíku si udělejte opravdu miniaturní dírku, jinak budete mít na perníčku sněhovou vánici. Každopádně i tak to jde a budou chutnat úplně stejně výborně :)



Mně dá zdobení hodně zabrat, protože v sobě nemám příliš malovacího talentu, takže po 2 hodinách urputného soustředění a křeči v ruce z držení zdobícího sáčku jsem rozjela styl "na volno" a nakonec mi to vůbec nevadilo :)



Perníkový betlém na Tři krále.


1,418 views1 comment

Recent Posts

See All

Fougasse

1 Comment


astillerova
Dec 15, 2019

Podle tveho receptu, vyslo to bajecne :)


Like
bottom of page