top of page

Plněné košíčky

Tyto košíčky z křehkého těsta si můžete připravit dopředu a plnit je tím, co máte nejraději. V uzavřené dóze korpusy vydrží i několik týdnů. Formičky na košíčky koupíte v každých domácích potřebách. Osobně se mi nejlépe peče v těch klasických kovových a toto těsto je tak skvělé, že ani není potřeba formičky vymazávat, a přesto korpus po upečení krásně vyklopíme.



Ingredience na 50 malých košíčků (akorát na 1 sousto):

175g hladké mouky

60g másla

65g tuku (třeba hery)

60g cukru

2 žloutky


Postup:

Ze všech ingrediencí, které mají pokojovou teplotu, zaděláme hladké těsto. To necháme v lednici přes noc odpočinout. Z těsta uždibujeme malé kousky těsta, kterým plníme formičky. Uprostřed košíčku uděláme palcem či lžičkou důlek pro náplň. Těsta do formiček dáváme spíše méně než více, aby pak závěrečné bábovička nebyla příliš silná. Pečeme na 180 stupňů dorůžova. Zaberete to asi 10min.



Čokoládová náplň:

Hořkou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni s trochou smetany a lžičkou másla. Připadaně podle chuti dosladíme. Smetany dejte na začátku méně a pokud uvidíte, že je náplň stále tuhá, přidávejte smetany postupně po lžičkách. Necháme lehce vystydnout, plníme košíčky náplní a dozdobíme oblíbeným sypáním jako jsou semínka, oříšky apod.


Ořechová náplň:

70g nastrouhaných oříšků (vlašské či lískové), které povaříme v mléce

50g másla pokojové teploty

80g cukru

lžička rumu

Všechny přísady utřeme dohladka a můžeme plnit. Tuto náplň mám nejraději se sypáním z kandovaného ovoce.





Korpusy můžete mít připravené vždy do akce,

ať už na hurá piknik, nečekanou návštěvu či jen tak,

když vás chytne chuť mlsat :)


Výborná je i šlehačka s čerstvým ovocem či domácí marmeláda.

Možnosti náplní jsou nekonečné :)






275 views0 comments

Recent Posts

See All

Fougasse

Comments


bottom of page