top of page

Rillettes



Rillettes je taková vymazlená paštika, kdy maso vaříte v hrnci s kořením až do úplného rozpadu. Dá se připravit téměř z jakéhokoli masa, vždy je však potřeba, aby tam bylo trochu tuku. Největší úspěch vždy slaví zvěřinová ať už kančí, dančí či srnčí. Vynikající je ale i z vepřového či kuřecího masa. U zvěřiny volím maso "na guláš" nebo výřezy z plece. Jedná se o levnější část zvířete, a pro paštiku je zcela výborné.



Při přípravě rillettes se nemusíte tolik čistit s masem jako třeba u bourguignonu (recept zde: https://www.cuisinezavecmoi.cz/post/kan%C4%8D%C3%AD-bourguignon )

Stačí maso pokrájet na větší kostky, které zprudka osmahneme na oleji ve větším hrnci. Maso vyndáme a ve stejném hrnci osmahneme na jemno nakrájenou cibuli s česnekem (asi 3 cibule a 3 stroužky česneku na 1kg masa). Vrátíme maso do hrnce a symbolicky zakápneme nejlépe koňakem. Přidáme sůl, pepř a koření dle chuti, ale určitě nezapomínáme na bobkový list, tymián, nové koření a jalovec. Zalijeme vývarem do 2/3 masa a vaříme do rozpadu s občasným zamícháním asi 2-3 hodiny na mírném ohni bez poklice.


Maso se nám musí na konci úplně rozpadat. Necháme lehce vychladnout a vybereme koření. Maso můžeme rozmačkat vidličkou nebo vzít ponorný mixér a rozmixovat obsah dohladka. My ji určitě preferujeme jen pomačkanou verzi, kdy je krásně vidět struktura masa a na chlebíčku působí opravdu domácky a tak trochu rustikálně.

Finální dochucení je na vás, nebojte se soli, po vychlazení se paštika jakoby malinko odsolí,

takže v hrnci by měla být silné chuti.


Podáváme na pečivu s nakládanou okurkou či cibulovým čatní.


Paštika nám vydrží v lednici 2 týdny. Přebytek můžeme dát do horkou vodou vylitých skleniček (třeba od džemu či přesnídávky), kdy necháme 1/4 prázdnou a dáme do mrazáku. Mrazením se obsah skleničky rozpíná, tak musíme paštice nechat prostor.


Tip: Pokud budete připravovat z vepřového masa, doporučuji půl na půl krkovice a kýta. U kuřecího masa je fajn rillettes zakápnout trochou bílého vína.

1,394 views0 comments

Recent Posts

See All

Fougasse

Commentaires


bottom of page