top of page

Sůl s medvědím česnekem

Medvědí česnek zažívá v posledních letech velkou renesanci a postupně ho zařazujeme zpět na náš jídelníček. Nejvíce si ho můžeme dopřát na jaře v čerstvé podobě, ale existují i způsoby, jak si ho uchovat celý rok. Například jako BYLINKOVOU sůl.

bylinová sůl, medvědí česnek

Je krásně voňavá a dodá příjemnou a svěží chuť vaším pokrmům. Příprava je velice lehká, jen potřebujete sekáček, který utáhne rozemlet hrubozrnnou sůl.



Do sekáčku dáme hrst hrubozrnné soli, listy česneku a meleme a meleme, až nám vznikne zelená velmi hustá kaše připomínající tak trochu maltu :)

Česnek je hodně vodnatý, takže sůl musíme dát do trouby vysušit. Kaši rozprostřeme v tenké vrstvě na plech, který jsme vyložili papírem a sušíme v lehce otevřené troubě na 100-120 stupňů tak hodinu. Já mezi dvířka od trouby dávám korek, aby tam vznikl malý otvor, kudy utíká pára.

Po hodině nám směs ztvrdne. Rukami ji rozlamte a opět promelte v sekáčku. Nyní stačí dát dosušit na 15-30 min, až uvidíme, že sůl je suchá.




Dáme do kořenky či uzavřené krabičky a používáme jako klasickou sůl. Můžeme i vytvořit kornoutky soli jako milý a zároveň užitečný dárek :)






1,911 views0 comments

Recent Posts

See All

Fougasse

Kokosky

Comments


bottom of page